Výhrada Svedomia - následky uplatnenia zmluvy

OTÁZKA: Čo podnietilo lekárov ne-súkromných kliník v Bratislave náhle nevykonávať interrupcie (umelé prerušenie tehotenstva).
Môže mať na to vplyv politická príslušnosť Ministra Zdravotníctva (Ivan Uhliarik, KDH) ?

Lekári ne-súkromných kliník, ktorí dovtedy vykonávali interrupcie si náhle hromadne uplatnili výhradu vo svedomí ? Po následnej medializácii však vo vykonávaní interrupcií bezprotestne pokračujú.


Následky uplatnenia zmluvy o výhrade svedomia:
  • Korupcia - nepochybne. Pokiaľ niekto vykonával interrupcie doteraz a má možnosť uplatniť si výhradu vo svedomí - pod nátlakom zo strany skupín, jednotlivcov alebo s vlastného presvedčenia, môže sa stať, že po finančnom alebo inom "dare" si výhradu vo svedomí neuplatní (resp. uplatní výnimku) a tieto praktiky sa zaužívajú ako nepísané pravidlo.
  • Podpora súkromných kliník a zdravotníckych zariadení - s podobnej situácie aká nastala v Bratislave (nevykonávanie interrupcií v ne-súkromných zariadeniach pravdepodobne podnietená nátlakom jednotlivcov - prezentovaná ako dobrovoľné uplatnenie výhrady svedomia) by profitovali najmä súkromné zdravotnícke zariadenia + poplatok za interrupciu by nepochybne vzrástol.
  • Podpora zahraničných ekonomík - využívanie zahraničných zdravotníckych zariadení v prípade záujmu o interrupciu.

SHITBUSINESS:
O interrupcie je záujem. Klienti, ktorí budú mať o interrupciu záujem v prípade jej nevykonávania v ne-štátnych zdravotníckych zariadeniach (uplatnení výhrade svedomia) využijú služby súkromných zdravotníckych zariadení.
V prípade úplneho zákazu interrupcií na území Slovenskej Republiky, budú záujemcovia využívať služby zahraničných zdravotníckych zariadení.
Finálny stav bude pravdepodbne taký, že záujem o interrupcie neklesne a na druhej strane záujemca o interupciu zaplatí viac.

Určite však klesne kredit a úroveň demokracie v Slovenskej Republike a je pravdepodobné, že právna implementácia uplatnenia výhrady svedomia by bola protiústavná.
Ústava SR (prvá hlava, prvý oddiel, článok 1) - Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára