Referendum 2010 - Správne odpovede

Takmer v každej otázke Referneda 2010, sa zúčastnení voliči priklonili k nesprávnej odpovedi.

Správne odpovede Referenda 2010 sú:

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom zrušila povinnosť fyzických osôb a právnických osôb platiť úhradu za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom ?
ODPOVEĎ: Áno, ide o veľmi "nešťastný" spôsob financovania týchto inštitúcií. V situácii, v ktorej sa momentálne nachádzajú, by mali byť financované s odvodov daňových poplatníkov - resp. s daní.
V ideálnom prípade, by manažment v týchto inštitúciach mal byť zložený s ľudí, ktorí vedia "o čo v tejto sfére ide" (resp. nie s ľudí, ktorým boli jednotlivé posty pridelené na základe rôznych zásluh, známostí a pod.), pričom by prevádzka týchto inštitúcií mala byť financovaná s ich činnosti - je tomu tak v drvivej väčšine prípadov prevádzkovania televízií vo svete.

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom rozšírila možnosť prejednať konanie poslanca Národnej rady Slovenskej republiky ako priestupok na všetky priestupky podľa zákona o priestupkoch ?
ODPOVEĎ: Nie, resp. len do určitej miery. Poslanec by pre plnohodnotný výkon svojej funkcie mal byť chránený tzv imunitou. Jej rozsah je však väčší ako potrebné.

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ústavným zákonom znížila počet poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na 100 s účinnosťou od nasledujúceho volebného obdobia ?
ODPOVEĎ: Nie, v teoretickej rovine by došlo k úsporám 1/3 financií, vyhradených pre vyplatenie základného platu poslanca. V reálnej rovine by ale dochádzalo k viacerým komplikáciam a tiež k výraznejšiemu presadzovaniu imperatívneho mandátu (ktorého zákaz sa považuje za jeden zo základných prvkov demokracie).

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom ustanovila, že orgány verejnej moci môžu obstarávať osobné motorové vozidlá s obstarávacou cenou maximálne 40 tisíc eur ?
ODPOVEĎ: Nie - okrem skutočnosti, že ide o absolútne nezmyselnú otázku referenda, by nedošlo k úsporám, ktoré by zlepšili finančnú situáciu krajiny, nakoľko sa tieto "osobné motorové vozidlá" neobstarávajú v krátkom časovom slede, tiež sa neobstarávajú práve najluxusnenjšie typy vozidiel a popri inom by mali spĺňať určité bezpečnostné predpoklady a pôsobiť reprezentatívne.

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky ustanovila možnosť voliť poslancov Národnej rady Slovenskej republiky a poslancov Európskeho parlamentu prostredníctvom internetu ?
ODPOVEĎ: NIE ! Pravdepodobne u mnohých voličov rozhodla o odpovedi predstava pohodlnej voľby prostredníctovm internetu. Problémom varianty voľby prostredníctvom internetu je však najmä jej realizácia a zabezpečenie. V reálnej rovine, by každý oprávnený volič obdržal akýsi hlasovací lístok, ktorým by mu bolo pridelené jedinečné identifikačné číslo - potrebné pre realizáciu voľby. Takýto hlasovací lístok by následne bolo možné odkúpiť od nevoličov a "s pohodlia domova" prideliť hlasy vybranej politickej strane, čím by došlo k manipulácií výsledkov. Na základe identifikačného čísla, by tiež bolo možné zistiť voľbu jednolivých osôb. Ďalším problémom voľby prostredníctvom internetu je zabezpečenie volebného systému proti manipulácii výsledkov resp. proti útokom hackerov na software.

OTÁZKA: Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom vyňala osoby poverené výkonom verejnej moci z možnosti uplatniť právo na odpoveď podľa tlačového zákona ?
ODPOVEĎ: Nie. Zaradenie otázky do referenda bolo odvovodnené zneužívaním tohto zákona ako nástroj marketingu. V skutočnosti je uplatnenie tohto zákona podmienené publikovaním príspevku, na ktorý je možné uplatniť právo na odpoveď. To znamená, že konkrétna osoba má právo na odpoveď len v prípade, že v danom článku je obsiahnuté jej meno (priezvisko).
Uplatnenie tohto zákona je možno označiť ako tzv. záchranné koleso v zachovaní nezávislého/objektívneho spravodajstva a samotnej demokracie, v prípade skorumpovanosti jednotlivých médií - teda v prípade, že by konkrétne médium podliehalo záujmom jednotlivcov, rôznych skupín alebo politických strán.
* na Slovensku samozrejme skorumpované médiá niesú ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára