Situácia v Japonskej atómovej elektrárni ohrozuje celú planétu !

Kedy si ľudia uvedomia, že situácia v Japonskej atómovej elektrárni Fukušima je veľmi zlá ? Je priam až neuvertieľné s akým nízkym stupňom vážnosti vykresľujú najmä Slovenské médiá pocesy, ktoré prebiehajú v jednotlivých reaktoroch elektrárne od prvých dní vzniku havárie.

Ľudia by si mali uvedomiť, že akákoľvek zvýšená úroveň radiácie nieje dobrá, naviac ak dochádza k jej samovoľnému úniku a zdroj jej šírenia je neustále mimo kontroly. Pravdou je, že od prvých komplikácií zaznamenaných v elektrárni po zemetrasení dochádza zo dňa na deň k zhoršovaniu situácie !

Taktiež sa hovorí o "bezpečných" hodnotách radiácie pre ľudský organizmus, napriek tomu by si mal každý uvedmoiť, že spomínané hodnoty sú niekoľko 10 až 100 násobne vyššie oproti hodnotám, ktorým je človek vystavený za normálnych okolností a teda pôsobenie spomínaných zvýšených hodnôt rádioaktivity na organizmus nieje prirodzené.

Po prvých komplikáciách a výbuchoch reaktorov elektrárne mnohí odmietli porovnávať možné následky s následkami atómovej elektrárne v Černobyle. Dnes, po obajsnení neustále pribúdajúcich komplikácií a zhoršujúceho sa stavu elektrárne, sa objavujú správy o tom, že v prípade naplnenia najhoršieho scenára môžu byť následky havárie atómovej elektrárne vo Fukušime dokonca horšie ako tomu bolo v prípade Ukrajinskej elektrárne.

Pre zvyšujúcu sa úroveň radiácie v okolí miesta havárie atómovej elektrárne, dochádza k evakuácií čoraz väčšieho počtu ľudí, dokonca pre neustále sa uvoľňujúcu rádioaktivitu s reaktorov a najmä pre jej vysoko zvýšené hodnoty bola odvolaná armádna helikoptéra, ktorá zabezpečovala chladenie reaktorov morskou vodou.

V aktuálnej dobe bolo chladenie reaktora helikoptérou obnovené, ale kvôli vysokým hodnotám rádioaktivity je možný len jej prelet ponad elektrárňou, čo znižuje presnosť zacielenia reaktora a efektivitu chladenia. Armádna helikoptéra je podľa najnovších informácií vystužená oceľovou platňou.

Skupina odboníkov upozorňuje na priblíženie sa mraku "s veľmi malou koncentráciou rádioaktivity" k Severnej Amerike. (Úroveň koncentrácie resp. jej vykreslenie ako "veľmi malé" je v skutočnosti niekoľko násobne vyššie ako úroveň rádioaktivity, s ktorou prichádza bežný človek v priemere do kontaktu a v prípade dažďa určite nemôže mať pozitívy vplyv na ľudí a okolie.)
Prípadné zasiahnutie USA možno považovať len za prvé možné komplikácie súviacie s vývojom stavu atómovej elektrárni vo Fukušime, keďže situácia nieje pod kontrolou a zvýšená úroveň rádioaktivity neustále s elektrárne uniká do atmosféry.

Najväčie problémy spôsobuje situácia a stúpanie tlaku v reaktore číslo 3, v ktorom bol využívaný systém zmiešaných palív resp. využívanie Plutónia, ktoré je považované za omnoho nebezpečnejšie ako bežne využívané uránové palivo.

O neustálom zhoršovaní sa situácie a komplikáciách, hovorí aj stav ďalších reaktorov, v ktorých došlo k odstaveniu procesov, ale prítomnosť vyhoreného paliva, ich narušenie a vzniknutý požiar v jednom z nich, spôsobujú ďalšie samovoľné uvoľňovanie zvýšených hodnôt radiácie.

Podľa najnovších informácií dochádza ku komplikáciám a k zvyšovaniu teploty v ďaších reaktoroch 4,5 a 6.
Niektorí odborníci tiež na základe odhadu, označujú aktuálnu úroveň rádioaktivity v elektrárni a v jej blízkom okolí za "extrémne vysokú" !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára