Informácie o rádioaktivite a atómovej elektrárni v Japonsku sú podhodnotené !

Prírodnú katastrofu resp. zemetrasenie, ktoré vyvolalo zdvihnutie hladiny oceánu a následnú pívalovú vlnu tsunami, ktorá zasiahla pobrežné oblasti severovýchodného Japonska, pravdepodobne nemožno spájať s pôsobením ľudskej činnosti.
V prípade Atómovej elektrárne ako objektu ide nepochybne o komplex vytvorený ľudskými zdrojmi. Za predpokladu ideálneho (bezporuchového) stavu nepredstavuje jej prevádzka závažné ohrozenie spoločnosti.

Avšak v súvislosti s udalosťami v Japonskej elektrárni Fukušima, ktorá v teoretickej rovine ohrozuje celú planétu, sa otvárajú otázky ohľadom jej prevádzky a najmä zabezpečenia. Ako je možné, že morálne (technologicky) zastaralá elektráreň, v tak vysoko rizikovej oblasti v akej sa Japonsko nachádza, bola prakticky nezabezpečená voči následkom prírodných katastróf, ktoré pravdupovediac niesú sú pre danú oblasť zriedkavé ?!

Na základe informácií o stave atómovej elektrárni Fukušima - o ktorých obejktivite, aktualite a obsahu sa objavujú pochybosti, si nemožno vytvárať predstavu o dostatočnej kontrole Japonska nad elektrárňou.

Atómová elektráreň Fukušima z ktorej uniká rádioaktivita a v ktorej doslova vybuchuje a horí jeden reaktor za druhým, je aktuálne pod drobnohľadom celosvetovej verejnosti a jej aktuálna situácia vyvoláva pre mnohé krajiny stav pohotovosti.

Aj keď sa zasiahnutie Európy a Slovenska zvýšenými hodnotami rádioaktivity nepredpokladá, na druhej strane toto zasiahnutie nie je vylúčené. Rádioaktivita s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahne niektoré krajiny planéty príp. pri naplnení najoptimistickejších predstáv skončí v oceáne.
V každom prípade rádioaktivita sa nevytráca ako "voda po daždi" a preto po prípadnom zasiahnutí zemského povrchu alebo oceánu môže (s vysokou pravdepodobnosťou bude) mať negatívny dopad na ľudské zdravie a vývoj.

V aktuálnej dobe si to zrejme málo-kto uvedomuje, ale podobné "havárie" atómových elektrární ohrozujú ľudstvo v nepredstaviteľne väčšej miere ako výbuch ropnej plošiny spoločnosti British Petroleum v mexickom zálive alebo rozsiahle lesné požiare v Rusku. Narozdiel od ostatných katastróf, zvýšenú úroveň rádioaktivity nieje možné pozorovať "voľným okom" resp. nieje viditeľná a jej úroveň môže aj v rámci menšej plochy dosahovať rôzne hodnoty.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára