Spoplatnením web spravodajstva (novín) poškodia spoločnosti sami seba

V poslednej dobe sa objavuje čoraz väčšie množsvto správ o možnostiach spoplatnenia internetového - web spravodajstva resp. novín, ktoré publikujú správy prostredníctvom internetu. Cieľ spoplatnenia je pomerne jasný, zvýšiť zisk - v teoretickej rovine.

V súvislosti so spoplatnením web novín sa v aktuálnej dobe najviac hovorí o The New York Times. Problém, ktorý spoločnosť po prípadnom spoplatnení "zasiahne" bude s najväčšou pravdepopdobnosťou - veľmi veľký pokles uživateľov (čitateľov) - strata zákazníkov, čo môže teoreticky viesť až k zániku spoločnosti.

Hlavným dôvodom je skutočnosť, že spravodajstvo vo svojej podstate, informuje do veľkej miery o rovnakých udalostiach a teda v rámci obsahu sa od seba odlišuje len minimálne a neponúka špecifický a jedninečný obsah. Druhým dôvodom je pomerne silná konkurencia a umožnenie rastu menších spoločností, ktoré poskytujú web spravodajstvo bezplatne.

Pravdepodobne jedinou alternatívou efektívneho spoplatnenia web novín, by bolo ich celkové spoplatnenie v rámci celého trhu, v dôsledku čoho by výrazne klesol počet záujemcov o internetové spravodajstvo najmä pre neochotu uživateľov platiť za prezeranie web novín. (Podobná situácia je veľmi málo pravdepodobná)

Spoplatnenie online spravodajstva by si pravdepodobne celkom dobre vedela predstaviť aj Slovenská tlač, v tomto prípade sa však otvára otázka jej kvality, ktorá je zo svetovými médiami nepochybne neporovnateľná. Vzhľadom na kvalitu je zarážajúca je aj samotná cena Slovenskej tlače - pre porovnanie cena v posledných rokoch jedného z najlepších denníkov v UK - TheSun, sa pohybuje v rozmedzí 25 až 35 pencí !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára