Voľby NRSR 2012 - Predpoveď

Účasť oprávnených voličov
Napriek tomu, že sú analytici v otázke volebnej účasti skôr skeptickí v súvislosti s obdobím konania volieb, očakávame jej nárast oproti predchádzajúcim volebným obdobiam, najmä ako reakciu na aktuálnu situáciu a čoraz väčšie uvedomenie si dôležitosti a významu samotných volieb.

SMER-SD
Strane SMER-SD predopovedáme výrazný nárast a posilnenie svojej pozície v politickom prostredí. Je veľmi pravdepodobné, že strana získa viac ako 40% platných hlasov, pričom má potenciál dosiahnuť prípadne prekročiť hranicu 50%.

SDKÚ-DS
Strane SDKÚ-DS naopak predpovedáme pokles preferencií, ako dôsledok káuz, prezentovanej politiky a skutočnosti, že vláda pod vedením Ivety Radičovej vydržala len niečo viac ako 1 rok. Volebný výsledok odhadujeme na úrovni okolo 10%, pričom je možné, že konečný výsledok bude nižší ako 10%.

SaS
Strane SaS najmä pre odmietavý postoj k podpore Eurovalu, predpovedáme nárast volebného výsledku na úrovni okolo 15%, pričom vzhľadom na efektivitu kampaní strany SaS je možné, že sa volebný výsledok strany priblíži k hranici 20%.

KDH
Volebné výsledky KDH nepatria k najvyšším, ale sú vnímané ako pomerne stabilné. Predpovedáme, že strana zostane v prostredí politickej kampane mierne stratená, pričom dôjde k miernemu poklesu jej volebného výsledku oproti predchádzajúcim voľbám.

MOST-HÍD
V prípade, že sa strana MOST-HÍD strategicky spojí s SMK, očakáva sa volebný výsledok na úrovni okolo 8%, pričom môže dosiahnuť úroveň viac ako 10%.

SNS
Strana SNS má potenciál pre zvýšenie hodnoty volebného výsledku, nakoľko strana vyslovila negatívny postoj k Eurovalu a jej podpredseda Rafael Rafaj sa stáva pomerne obľúbenou osobnosťou v prostredí politiky. Volebný výsledok strany SNS sa očakáva na úrovni okolo 7%, pričom je možné že dosiahne hodnotu okolo 5%.

Obyčajní Ľudia
Strana Obyčajní ľudia má potenciál dosiahnuť volebný výsledok viac ako 5%, pričom v závislosti od kampane a okolností môže dosiahnuť úroveň od 3% až 8% hlasov.

OKS
Strane OKS predpovedáme volebný výsledok na úrovni okolo 2%, nakoľko strana prakticky nemá svoju primárnu politickú agendu a prezentuje sa najmä tzv. "populistickým" marketingom.

Národ a Spravodlivosť
Strane Anny Belousovovej predpovedáme volebný výsledok na úrovni 2%, pričom môže dosiahnuť hodnotu okolo 3%.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára